Når renset du ventilasjons-kanalene sist?

Åpne kanaler er en forutsetning for god ventilasjon, og god ventilasjon gir godt inneklima.

Tom Christian Solberg
ventilasjonskanalrensing

Har ventilasjonen i boligen din blir dårligere med tiden, er det stor sannsynlighet for at ventilasjonskanalene begynner å tetne til. Kjenner du lukta fra matlaging bedre nå enn før – eller forsvinner duggen på baderomsspeilet saktere? Det kan være tegn på dårlig ventilasjon.

– Ventilasjonsanleggets oppgave er å skifte ut lufta i rommene, og da følger det også med støv og skitt, sier serviceleder Tom Christian Solberg i VI Service AS. Derfor er det viktig å rengjøre ventilasjonskanalene innimellom.

Vedlikehold nødvendig

Det er normalt, ja tegn på et godt ventilasjonsanlegg, at støv og lukt forsvinner fra rommene og delvis blir liggende i ventilasjonskanalene.

Alle som har et mekanisk ventilasjonsanlegg i boligen trenger å få renset kanalene innimellom, og kontrollert at kanalene er åpne. Det vi i praksis si i alle boliger bygd de siste 40–50 årene.

Flate fleksislanger

Har ventilasjonsanlegget ditt myke fleksislanger, kan de ha blitt trykket sammen og hindrer luftgjennomstrømning.

– Mange ventilasjonskanaler går gjerne i boder og på mørkeloft, sier Solberg. Bruker du disse rommene til lagring av esker og den slags, er det fort gjort at myke kanaler presses flate og luftgjennomstrømningen reduseres eller stopper opp.

Komfort og helse

Dårlig ventilasjon gir dårlig inneluft. Mangelfull ventilasjon kan fort går ut over komforten og helsa. Hodepine, redusert konsentrasjon, irritasjoner i luftveien (hoste etc.), tretthet og søvnproblemer er mulige helsesymptomer på grunn av «dårlig luft».