Aktuelt

Skreddersyr blikk

Perfekt tilpasning har både funksjonelle og estetiske formål.

Når en blikkenslager utfører skreddersøm, innebærer det å tilpasse og lage metallprodukter etter spesifikke mål og behov for et bestemt prosjekt eller kunde.

Skreddersøm krever nøyaktig måling, tilpasning, og produksjon av komponenter som passer perfekt til formålet.  Perfekte tilpasninger er viktig både for gode løsninger og estetiske detaljer.

Hva innebærer skreddersøm

  • Måling og planlegging: Nøyaktig måling av området der metallkomponentene skal monteres og utvikling av arbeidstegninger
  • Materialvalg: Valg av passende metallmaterialer (som kobber, sink, stål, eller aluminium) basert på krav til holdbarhet, estetikk, og funksjon.
  • Tilpasning og produksjon: Kapping, bøying, og forming av metallplater og komponenter til nøyaktige dimensjoner.
  • Bruk av spesialverktøy og maskiner, som knekker, sakser, og sveiseapparater, for å forme metallet til ønsket design.
  • Installasjon: Montering av komponentene på stedet, som kan inkludere lodde- og sveiseprosesser for å sikre solide skjøter.

Eksempler

Eksempler på skreddersøm er spesialtilpassede tak- og fasadekomponenter som beslag, takrenner, nedløpsrør og båndtekking, samt dekorative elementer som gesimser og fasadeutsmykninger.

I tillegg omfatter skreddersøm interiørdetaljer som  rekkverk, og spesifikke metallmøbler og dekorative gjenstander, samt å tilpasse ventilasjonskanaler for optimal luftstrøm og energieffektivitet.

Verdien av skreddersøm

Skreddersøm gir perfekt tilpasning av komponenter og unike byggkonstruksjoner, økt estetisk verdi og forbedret funksjonalitet i form av drenering og motstandsdyktighet mot vær og slitasje.

– Flinke medarbeidere og et moderne verksted er nøkkelen for å møte spesifikke krav og ønsker fra kunder, sier Stig Johnsen, Steinkjer Blikk. Det sikrer også at resultatene blir både funksjonelle og estetisk tiltalende.

Les mer

Hva gjør en blikkenslager?

En blikkenslager former metall til fasader og tak, lager ventilasjonsdeler og andre «klimatiltak».

En bikkeslager er en håndverker som arbeider med metall og andre såkalte tynnplateprodukter. Det vi til hverdags kaller blikk.

Bygger klimaskall

En viktig del av blikkenslagerens jobb dreier seg om å gjøre bygninger vanntette og unngå lekkasjer og vannskader. Tak- og fasadeprodukter i form av pipehatter, takrenner og beslag – for eksempel rundt vinduer – beskytter hus.

– Bygninger må tåle vær og vind, og ha et godt klimaskall. Samtidig som husene skal være enkle og vedlikeholde, og vakkre å se på, sier daglig leder Stig Johnsen i Steinkjer Blikk AS. Når det er ting som må skreddersys, repareres eller tilpasses spesielle forhold, bistår vi selvsagt med å finne løsninger og ta mål, når det er nødvendig.

Som håndverkere synes vi alltid det er faglig spennende å lage forseggjorte interiør og eksteriørdetaljer.

Ventilasjonsdeler

Blikkenslagere arbeider også med ventilasjon. Ventilasjon handler om å sikre godt inneklima i bygninger. Hvor mye luft skal ut og inn og hvor varmt eller kaldt skal det være.

– Moderne ventilasjon dreier seg om vifter og varmevekslere, og å lede luft i kanaler, sier Johnsen. Å bygge disse kanalsystemet er blikkenslageroppgaver. Har du dårlig inneklima i huset ditt, har det temmelig sikkert noe med luftstrømmer å gjøre, eller kanskje mangel på luftstrømmer.

– Vi i Steinkjer Blikk AS er en del av Ventilasjon og Inneklima gruppen (Vi-gruppen). Vi bygger opp det skjulte lufteanlegget, mens ventilasjonsingeniørene dimensjonerer og konstruerer det mekaniske og ventilasjonsteknikerne utfører driftsstøtte, vedlikehold og ettersyn på anlegg.

– Lurer du på om du har dårlig klimabeskyttelse eller inneklima? Ta kontakt så skal vi nok få sjekket ut saken, sier Johnsen.

Les mer